Ga naar de inhoud

Als Heanige Huuskes een boom was…

… dan was ze nu geplant!

“Als de zon achter de horizon verdwijnt en haar oranje licht laat schijnen, zijn alle boompjes geplant. We kunnen niet wachten totdat alles gaat groeien en bloeien. En dat straks onze Heanige Huuskes het daglicht gaan zien!

Jan en Marieke, 26 maart 2022

De hele dag zitten we gebukt met onze handen in het zand. De zon schijnt en het is warm voor een dag in maart. Wat een geluk dat we juist nu zevenhonderd boompjes gaan planten. En met elk boorgat dat Jan draait en elk plantje dat ik poot voelt het meer echt. Dit wordt ons natuurterreintje!  
Nooit meer hoefgetrappel langs het raam, van paarden die naar buiten gaan. Geen gesnuif en geproest meer als ik de staldeur opendoe. Want er zijn geen liefhebbers meer voor een pluk hooi. En geen warme snuit meer in mijn handen. Nu we het terrein anders inrichten is het afscheid van onze tijd met de paarden definitief. En eventjes denk ik met weemoed terug. Maar niet te lang, de opwinding die hoort bij iets nieuws beginnen overwint.

Waar eerst de manegebak was ligt nu bosgrond. Het komt van een grote bult hemelsbreed nog geen halve kilometer hiervandaan. Het is grond dat is afgraven nadat er eerder bij ons in het Springendal in Hezingen enkele tientallen gouden munten en sieraden werden gevonden uit het begin van de middeleeuwen. En wij hebben er walletjes van gemaakt voor langs onze erfgrens en tussen de plekken waar straks de trekkershutjes staan.  

Aan het einde van de dag staan er kleine zomereikjes in rij met hun grote broeders op de wal. En ook de rest van de boompjes en struiken die we hebben geplant, passen bij de natuur in onze buurt. Straks zal het terrein groen en kleurrijk zijn. Wordt het een plek voor vlinders, bijen en andere zinnige insecten, voor zangvogels, fazanten, hazen en reetjes. De trekkershutjes zullen er nauwelijks in opvallen. Ze bieden wandelaars, fietsers en ruiters straks een plekje terug naar de natuur.   

Op deze mooie zaterdag in maart maken we officieel een start met onze Heanige Huuskes in Hezingen. En daarmee hebben we, zou je kunnen zeggen, ook onze eigen boom geplant. Een boom die nu alle tijd en aandacht krijgt om te groeien.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *